Μετατροπές ποσ/των



Συναντώ συχνά μια δυστοκία σε μας τους μαγείρους και τις νοικοκυρές στην μετατροπή ποσοτήτων από τις επίσημες μονάδες μέτρησης σε μονάδες μέτρησης συνταγών όπως και το ανάποδο. Το φαινόμενο εμφανίζεται έντονα όταν θελήσει μια επιχείρηση τροφίμων ή και εστιατόριο να τυποποιήσει μια σπιτική συνταγή σε προιόν ή να εμφανίσει με όρους σπιτικής συνταγής μια προτεινόμενη χρήση ενός προιόντος της. αν και το σπιτικό χειροποίητο πάντα είναι το καλύτερο από το προσκευασμένο αποφάσισα και θέλοντας να βοηθήσω σας παραθέτω τον παρακάτω πίνακα:

Αντιστοιχία κατά προσέγγιση μετρήσεων σε όγκο

60ml 1/4 φλιτζανιού τσαγιού
80ml 1/3 φλιτζανιού τσαγιού
120ml 1/2 φλιτζανιού τσαγιού
160ml 2/3 φλιτζανιού τσαγιού
240ml

1 φλιτζάνι τσαγιού

Αντιστοιχία κατά προσέγγιση ποσοτήτων σε βάρος
5g 1 κουταλάκι του γλυκού
15g 1 κουταλιά της σούπας
28g 2 κουταλιές της σούπας
55g 1/4 φλιτζανιού τσαγιού
112g 1/2 φλιτζανιού τσαγιού
228g

1 φλιτζάνι τσαγιού

454g

2 φλιτζάνια τσαγιού

Άλλες αντιστοιχίες

1 φλιτζάνι τσαγιού ακοσκίνιστο αλεύρι

140g

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι ή ζάχαρη

200g

1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

220g

1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί

120g

1 φλιτζάνι τσαγιού κοπανισμένοι ξηροί καρποί

150g


Άλλες μετατροπές ποσοτήτων και μονάδες μέτρησης στην κουζίνα

Κουταλιές του γλυκού & φλυτζάνια  ζάχαρης  Γραμμάρια  Ounces
  1 κουτάλι του γλυκού   5 γρ.   1/6 oz
  1 κουτάλι της σούπας   15 γρ.   1/2 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού   60 γρ.  1 3/4 oz
  5 κουτάλι της σούπας ή 1/3 φλυτζ. τσαγιού   75 γρ.  2 1/4 oz
  1/2 φλυτζ. τσαγιού  100 γρ.  3 1/2 oz
  2/3 φλυτζ. τσαγιού  130 γρ.  4 1/2 oz
  3/4 φλυτζ. τσαγιού  150 γρ.  5 oz
1 φλυτζ. τσαγιού   200 γρ  7 oz



Κουταλιές & φλυτζάνια  αλευριούΓραμμάρια
Ounces
  1 κουτάλι της σούπας  8,75 γρ.  1/4 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού  35 γρ.  1 1/4 oz
  5 κουτάλι της σούπας ή 1/3 φλυτζ. τσαγιού  45 γρ.  1 1/2 oz
  1/2 φλυτζ. τσαγιού  70 γρ.  2 1/2 oz
  2/3 φλυτζ. τσαγιού  90 γρ.  3 1/4 oz
  3/4 φλυτζ. τσαγιού  105 γρ.  3 1/2 oz
  1 φλυτζ. τσαγιού  140 γρ.  5 oz
  1 1/2 φλυτζ. τσαγιού  210 γρ.  7 1/2 oz
  2 φλυτζ. τσαγιού  280 γρ.  10 oz
  3 1/2 φλυτζ. τσαγιού  490 γρ.  16 oz /1 pound
  Σημείωση: 1 φλυτζ. τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι = 1 φλυτζ. τσαγιού ακοσκίνιστο μείον 1 1/2 κουτάλι της σούπας


 Κουταλιές & Φλυτζάνια βουτύρου
Γραμμάρια
Ounces
  1 κουτάλι της σούπας  15 γρ.  1/2 oz
  2 κουτάλι της σούπας  30 γρ.  1 oz
  4 κουτάλι της σούπας ή 1/4 φλυτζ. τσαγιού  60 γρ.  2 oz
  8 κουτάλι της σούπας ή 1/2 φλυτζ. τσαγιού  115 γρ.  4 oz
  1 φλυτζ. τσαγιού  225 γρ  8 oz
  2 φλυτζ. τσαγιού  450 γρ.  16 oz / 1pound


 Ορισμοί θερμοκρασιών
85°C (180°F)
αρχίζει να κοχλάζει το νερό
100°C (212°F)
αρχίζει να βράζει το νερό
108°C (220°F)
η σωστή θερμοκρασία για παρασκευή μαρμελάδας
115°C (240°F)
το σιρόπι αρχίζει να έχει μορφή κόμπου
160°C (320°F)
το σιρόπι αρχίζει να καραμελώνει


Θερμοκρασίες φούρνου
Κελσίου
Φαρενάιτ Γκάζι Περιγραφή
110°C 
225°F
 ¼
κρύος
130°C 
250°F
 ½
κρύος
140°C 
275°F
 1
πολύ χαμηλός
150°C 
300°F
 2
χαμηλός
170°C 
325°F
 3
χαμηλός
180°C
350°F
 4  
μέτριος
190°C
375°F
 5  
μέτρια ζεστός
200°C
400°F
 6
ζεστός
220°C
425°F
 7
ζεστός
230°C
450°F
 8  καυτός
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε υψόμετρα άνω των 900μ. η ατμοσφαιρική πίεση 
προκαλεί αλλαγές στο σημείο βρασμού του νερού και των σιροπιών
και επιρρεάζει το χρόνο ψησίματος.